ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΕΣΩ (GOLFERS ELBOW) Ή ΈΞΩ (TENNIS ELBOW)

Επικονδυλίτιδα έσω (golfers elbow)
ή έξω (tennis elbow)

H επικονδυλίτιδα του αγκώνα συνιστά μία πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται έντονος πόνος στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα και οφείλεται σε έντονη και παρατεταμένη χρήση του αγκώνα (σύνδρομο υπερχρήσης).
Συμβαίνει συνήθως σε άτομα που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες και η συμπτωματολογία της μπορεί να είναι έντονη και χρόνια. Η επικονδυλίτιδα μπορεί να αφορά την έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα. Και στις δύο περιπτώσεις, η συχνή σύσπαση των μυών που καταφύονται στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα προκαλεί υπέρμετρη φόρτιση και τραυματισμό των τενόντων της περιοχής με αποτέλεσμα την ευαισθησία και τον πόνο.
Η έξω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και tennis elbow καθώς παρατηρείται συχνά στους τενίστες. Σχετίζεται με την τενοντίτιδα των μυών που εκτείνουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έξω επικόνδυλο του αγκώνα.
Η έσω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και golfers elbow καθώς παρατηρείται συχνά στους αθλητές του γκόλφ. Σχετίζεται με τη τενοντίτιδα των μυών που κάμπτουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα.
Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο σημείο όπου οι τένοντες προσφύονται ή και κατά μήκος των μυών του αντιβραχίου. Ο πόνος εμφανίζεται ή και επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ή και μετά από βαριά χειρωνακτική εργασία. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις εμφανίζεται ακόμα και κατά την προσπάθεια να σηκώσει κανείς ένα ελαφρύ αντικείμενο ή να σφίξει κάτι με τη γροθιά του, όπως για παράδειγμα να ξεβιδώσει ένα καπάκι.


Αιτιολογία επικονδυλίτιδας:
Η υπερχρήση των μυών και τενόντων του αντιβραχίου είναι η πιο συχνή αιτία. Πολλές φορές η επανάληψη απλών κινήσεων προκαλεί τη φλεγμονή του κοινού τένοντα και μερική ρήξη των ινών του. Το κάρφωμα, βίδωμα, άρση βαρέων αντικειμένων μπορεί να προκαλέσει την επικονδυλίτιδα. Ο οργανισμός κινητοποιεί μηχανισμούς για την επούλωση αυτών των μικρών ρήξεων, η συνεχιζόμενη όμως χρήση του χεριού και η επανάληψη των ίδιων κινήσεων, προκαλούν νέες ρήξεις. Έτσι εμφανίζεται ουλώδης ιστός μέσα στη μάζα του τένοντα με αποτέλεσμα την ελάττωση της αντοχής του και την αύξηση του πόνου.

Θεραπεία της επικονδυλίτιδας του αγκώνα:
Στις περισσότερες περιπτώσεις επικονδυλίτιδας του αγκώνα οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως με την κατάλληλη Φυσικοθεραπεία. Αυτό απαιτεί την λεπτομερή αξιολόγηση όλων των παραγόντων ανάπτυξης της πάθησης, Ο βαθμός επιτυχίας της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από  την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αγνοώντας τα συμπτώματα και τον πόνο και συνεχίζοντας την πλήρη δραστηριότητα, η κατάσταση περνά σε χρόνιο στάδιο. Η άμεση και κατάλληλη θεραπεία είναι πολύτιμη για την γρήγορη αποκατάσταση της πάθησης.
Η θεραπεία τις πρώτες 72 ώρες (οξύ στάδιο) έχει στόχο την μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Ο ασθενής σταματά τις δραστηριότητες οι οποίες επιτείνουν τα συμπτώματα και εφαρμόζει παγοθεραπεία 3-4 φορές την ημέρα. Το πρόγραμμα βελτίωσης της δύναμης και της ελαστικότητας των μυών του καρπού και των δακτύλων πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό στο ανώδυνο εύρος.
Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:

• Τεχνικές μάλαξης στην περιοχή

• Αναλγητική και αντιφλεγμόνη θεραπεία με φυσικά μέσα όπως Laser, Υπέρηχος, Tecar, TENS

• Διατάσεις των μυών της περιοχής

• Kinesiotaping

• Παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία

• Προοδευτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης

• Εκπαίδευση του ασθενή