ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Αυχενικό Σύνδρομο – Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη

Ο όρος Αυχενικό Σύνδρομο περιγράφει μια σειρά κλινικών συμπτωμάτων που απασχολούν τον ασθενή χωρίς όμως αυτός ο όρος να υποδηλώνει την αιτιολογία του προβλήματος.

Για να υπάρξει μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, θα πρέπει πρωταρχικά να τεθεί με σαφήνεια η διάγνωση από τον Ορθοπεδικό Ιατρό.

Η μυική κόπωση της περιοχής του Αυχένα είναι η συχνότερη αιτία πόνου στις νεανικές ηλικίες. Η πολύωρη ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και πολλές φορές σε λάθος στάση της κεφαλής και του αυχένα, αποτελούν την κύρια αιτία ανάπτυξης μυικών σπασμών στους μύες του αυχένα και έμμεσα προκαλούν ευθειασμό της αυχενικής μοίρας, απώλεια δηλαδή της φυσιολογικής λόρδωσης του αυχένα. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η πρόκληση πόνου που τις περισσότερες φορές έχει χρόνιο χαρακτήρα.

Αίτια που οφείλονται στους σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους:

Τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου που αφορούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες με μια αυξανόμενη τάση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι δομές οι οποίες λειτουργούν ως το αντικραδασμικό σύστημα της σπονδυλικής στήλης και λόγω της αυξημένης εν γένει κινητικότητας προστατεύουν τις ευγενείς δομές όπως ο νωτιαίος μυελός και τα νευρικά στελέχη τα οποία εξέρχονται από αυτήν.

Η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου στον αυχένα δημιουργείται συνήθως:

• Από παρατεταμένα μικρά φορτία που ασκούνται με λάθος τρόπο επάνω σε αυτόν (συνηθέστερη αιτία)

• Από πολύ μεγάλο φορτίο όπως απότομη εφαρμογή μεγάλων δυνάμεων π.χ. τροχαίο ατύχημα, αθλητική κάκωση.

Μετά την ηλικία των 40 ετών ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει σταδιακά το ύψος του με αποτέλεσμα το μεσοδιάστημα μεταξύ των παρακείμενων σπονδύλων να ελαττώνεται δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό stress στις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων και συνθήκες ανάπτυξης οστεοφύτων και σπονδυλοαρθρίτιδας η οποία αποτελεί άλλη μία αιτία αυχεναλγίας.

Συμπτώματα Αυχενικού Συνδρόμου:

Τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής μπορεί να είναι ήπια και καλά ανεκτά έως και πολύ έντονα και ανυπόφορα. Μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες έως και αρκετές εβδομάδες και μήνες. Μπορεί να εμφανίζονται τοπικά στον αυχένα ή να αντανακλούν στον ώμο, στην ωμοπλάτη ή και σε όλο το άνω άκρο. Ο ασθενής μπορεί να αναφέρει πόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ανατομικών κινήσεων, πόνο ηρεμίας ή ακόμα και πόνο τις βραδινές ώρες γεγονός που δεν του επιτρέπει να κοιμηθεί.

Επίσης, η εμφάνιση μουδιάσματος ή αίσθημα καύσου άλλοτε άλλης κατανομής όπως στην ωμοπλάτη ή στο χέρι συμπληρώνει την κλινική συμπτωματολογία του ασθενή. Η κεφαλαλγία αποτελεί άλλο ένα κλινικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του αυχένα.


Αντιμετώπιση Αυχενικού Συνδρόμου:

Αφού πρωταρχικώς καθοριστεί με ακρίβεια η διάγνωση της πάθησης μέσω κλινικής εξέτασης του ασθενή από ορθοπεδικό ιατρό, ακτινολογικό έλεγχο ή ακόμα αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας (εφόσον χρειάζεται), το αυχενικό σύνδρομο αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές με συντηρητική αγωγή ή οποία περιλαμβάνει:

• Φαρμακευτική Αγωγή (κυρίως αντιφλεγμονώδη ή μυοχαλαρωτικά σκευάσματα για την μείωση του πόνου)

• Αυχενικοί Νάρθηκες – Κολλάρα εφόσον χρειάζονται

• Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης του ασθενούς με αυχενικό σύνδρομο.
Η φυσικοθεραπεία αρχίζει μετά το πέρας της οξείας φάσης, δηλαδή του έντονου πόνου, εφαρμόζοντας στην επώδυνη περιοχή φυσικά μέσα όπως TENS, υπερήχους, Διαθερμίες, Κινησιοθεραπεία, Χειρομαλάξεις καθώς επίσης και εξειδικευμένες θεραπευτικές τεχνικές βοηθώντας τον ασθενή στην πλήρη αποθεραπεία του.

Πρόληψη Αυχενικού Συνδροόμου:

Η πρόληψη ενός προβλήματος είναι πολύ πιο εύκολη από την αντιμετώπιση του τις περισσότερες φορές. Η συμμετοχή του ατόμου στην πρόληψη του αυχενικού συνδρόμου είναι καθοριστική λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων στην καθημερινότητά του.

• Η σωματική άσκηση – pilates, ορθοσωματική κ.ά. από εξειδικευμένο θεραπευτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την υγεία της σπονδυλικής στήλης.

• Η σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της καθιστής θέσης. Η σωστή υποστήριξη της μέσης αποτελεί το κλειδί για την σωστή επανατοποθέτηση του κορμιού και της σπονδυλικής στήλης διορθώνοντας αυτόματα την κακή στάση του αυχένα.

• Η χρήση ανατομικού μαξιλαριού στον ύπνο κατασκευασμένο απο υλικό memory foam, προστατεύει τον αυχένα από κακή στάση που τυχόν μπορεί να λάβει ο αυχένας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

• Η φυσικοθεραπεία λαμβάνει και προληπτικό ρόλο ειδικά σε ασθενείς με γνωστό πρόβλημα στον αυχένα και συστήνεται να γίνεται δύο φορές το χρόνο έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης έντονων συμπτωμάτων.