Σύνδρομο Λαγοκνημιαίας Ταινίας

Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας είναι γνωστό και ως “γόνατο του δρομέα” είναι μια πολύ γνωστή πάθηση στους αθλητές. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος έξω επιφάνειας του γόνατος.
Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ταινία, περιτονία, η οποία ξεκινάει κεντρικά της άρθρωσης του ισχίου από τη λαγόνια ακρολοφία και καταλήγει περιφερικά της άρθρωσης του γόνατος στην εγγυής κνήμη, την επιγονατίδα και τον τένοντα του δικεφάλου μηριαίου. Σχηματίζεται από τη συμβολή της περιτονίας που προέρχεται από τους καμπτήρες, τους απαγωγούς και τους εκτεινοντες του ισχίου.

Αίτια:
Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας προκαλείται από την υπερβολική τριβή του περιφερικού τμήματος της ταινίας καθώς κινείται πάνω από τον έξω μηριαίο κόνδυλο κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και τη δημιουργία φλεγμονής.
Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου είναι:

• Αδυναμία των μυών του ισχίου και ιδίως του μέσου γλουτιαίου

• Ο υπερπρηνισμός του άκρου πόδα που οδηγεί σε έσω στροφή της κνήμης αυξάνοντας έτσι την τάση στην λαγονοκνημιαία ταινία

• Προϋπάρχουσα πάχυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας

• Ανισοσκελία

• Υπερπροπόνηση με πολλά χιλιόμετρα


Συμπτώματα:
Το κύριο σύμπτωμα στο σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος. Αρχικά, ο πόνος μπορεί να είναι διάχυτος αλλά όσο περνάει ο χρόνος με την συνέχιση της δραστηριότητας μπορεί να γίνει εντοπισμένος και οξύς γύρω από τον έξω επικόνδυλο. Τυπικά ο πόνος εμφανίζεται μετά το πέρας του τρεξίματος ή μετά από αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Σε πιο προχωρημένα στάδια ο πόνος ξεκινά από την αρχή και μπορεί να υπάρχει και στην ανάπαυση. Συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται ότι ο πόνος επιδεινώνεται όταν τρέχουν σε κατηφόρα ή μετά από παρατεταμένο κάθισμα.

Θεραπεία:
Εφόσον τεθεί η διάγνωση της νόσου, κύριο μέλημα είναι η μείωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής.

• Ανάπαυση:

Αρχικά μια περίοδος αποχής από το τρέξιμο είναι απαραίτητη. Προκειμένου ο αθλητής να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση συνίσταται να κάνει άλλες μορφές εκγύμνασης οι οποίες δεν επιβαρύνουν το πρόβλημα, όπως κολύμπι και ποδήλατο.

• Παγοθεραπεία: Αρχικά συνίσταται εφαρμογή πάγου για 10΄-15΄ κάθε μια ώρα και αργότερα όταν μειωθούν τα συμπτώματα 2-3 φορές την ημέρα.

• Αντιφλεγμονώδη αγωγή

• Φυσικοθεραπεία:

Η φυσικοθεραπεία βοηθά με τα μέσα που διαθέτει στην αποδρομή του συνδρόμου. Χρησιμοποιούνται αναλγητικά μέσα όπως TENS αλλά και αντιφλεγμονώδη μέσα όπως υπέρηχα, TECAR, Laser τα οποία συμβάλλουν στην γρηγορότερη απορρόφηση της φλεγμονής και στην ταχύτερη επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες.
Η αθλητική μάλαξη βοηθά επίσης στην χαλάρωση της περιοχής καθώς και ένα επιλεγμένο πρόγραμμα διατάσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης είναι επιβεβλημένα για την αποθεραπεία του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας.