ΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Τροχαντηρίτιδα ισχίου

Τι είναι η τροχαντηρίτιδα ισχίου και η θεραπεία της

Στο επάνω και έξω τμήμα του μηρού υπάρχει ένα όγκωμα στο οστό το οποίο ονομάζεται Μείζον Τροχαντήρας. Αυτή η περιοχή, είναι ένα σημείο πρόσφυσης πολλών τενόντων διαφόρων μυών. Για να μην υπάρχουν τραυματισμοί μεταξύ των τενόντων κατά τη διάρκεια της κίνησης του ποδιού μας, υπάρχει ένα “μαξιλάρι” που περιέχει υγρό και ονομάζεται ορογόνος θύλακας. Αυτός εμποδίζει τριβές και τραυματισμούς.
Η αιτιολογία της τροχαντηρίτιδας είναι ο ερεθισμός του ορογόνου θύλακα με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή μετά από έντονη και συνεχή τριβή κυρίως κατά τη σύσπαση των γλουτιαίων μυών. Αυτό μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενα άλματα, βαθιά καθίσματα, έντονο τρέξιμο, περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος, έντονο περπάτημα σε άτομα που δεν γυμνάζονται.
Ο ερεθισμός μπορεί να προκληθεί και από εξωγενείς παράγοντες, όπως παρατεταμένη πίεση του σημείου π.χ. όταν είμαστε ξαπλωμένοι σε πλάγια θέση για πολύ ώρα ή σε σκληρό υπόστρωμα.
Η υπερβολική και λανθασμένη προπόνηση, η μειωμένη δύναμη των οπίσθιων μηριαίων, η αρθρική δυσκαμψία του ισχίου και η μειωμένη ελαστικότητα των γλουτιαίων, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για τη δημιουργία τροχαντηρίτιδας.
Τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας είναι οξύς πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου που επιδεινώνεται κατά την έντονη δραστηριότητα, στο ανέβασμα σκαλοπατιών και κατά την έναρξη βάδισης μετά το παρατεταμένο κάθισμα.
Ο έντονος πόνος προκαλεί δυσκολία στη βάδιση με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται η μέση και τα γόνατα.
Η πάθηση αυτή είναι συνηθισμένη και προσβάλει πιο συχνά τις γυναίκες από τους άνδρες. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αλλά και σε νεαρότερες ηλικίες ειδικά σε δρομείς.


Θεραπεία:
Υπάρχουν περιπτώσεις τροχαντηρίτιδας όπου ο πόνος μπορεί να επιμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα εάν δεν υπάρξει σωστή αντιμετώπιση από τον ασθενή και τον θεραπευτή του.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να διακόψει την δραστηριότητα που του προκάλεσε το πρόβλημα. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει εναλλαγή θέσεων π.χ. κάθε 30΄ λεπτά να περπατάμε για 50 βήματα και μετά να ξανακαθόμαστε. Τα σκαλοπάτια θα πρέπει να περιοριστούν. Δίδεται φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη σκευάσματα καθώς επίσης και έγχυση κορτιζόνης.
Η φυσικοθεραπεία είναι πολύ σημαντική ειδικά σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνεται η φαρμακευτική αγωγή. Στην τροχαντηρίτιδα ισχίου εφαρμόζουμε συνδιαστική θεραπεία αποτελούμενη από κουστικό υπέρηχο TECAR, Laser που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Η παροχευτευτική μάλαξη στις δομές της περιοχής, είναι σημαντική για την απομάκρυνση του τοπικού οιδήματος και την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής. Το tapping στην περιοχή βοηθά στην μείωση του πόνου και διεγείρει τις μυϊκές ομάδες με τέτοιο τρόπο που προάγει την μυϊκή ισορροπία.
Επίσης, ένα πρόγραμμα σωστής ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής μαζί με διατάσεις θα βοηθήσει στην σωστή λειτουργεία της και στην αποφυγή υποτροπών και επανατραυματισμών.