Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα
Παθολογία και φυσικοθεραπεία
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι μια πολύ επώδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στις κινήσεις του ώμου καθώς και σε κατάσταση ηρεμίας. Ο ασθενής χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν μπορεί να βρει θέση που να του ανακουφίζει τα συμπτώματα.
Η ονομασία της, Ασβεστοποιός, προέρχεται από την παρουσία ασβεστώσεων (ασβεστωμάτων) εντός του τένοντα του υπερακανθίου μυ του ώμου κατά κύριο λόγο. Τα ασβεστώματα αυτά μπορεί να υπάρχουν πάρα πολύ καιρό και να μην δίνουν κανένα σύμπτωμα και κάποια στιγμή χωρίς προειδοποίηση να ξεκινά ο έντονος και βασανιστικός πόνος που βιώνουν και περιγράφουν οι ασθενείς. Η πάθηση αυτή είναι αρκετά συχνή. Συναντάται κυρίως σε άτομα της παραγωγικής ηλικίας (30 με 50 ετών) και υπερτερούν ελαφρώς οι γυναίκες στην εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το 10% των ασθενών που παρουσιάζουν ασβεστοποιό τενοντίτιδα, στον έναν ώμο αναμένεται να παρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα και στον άλλον ώμο κάποια στιγμή στην ζωή τους. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι άτομα με ενδοκρινολογικά νοσήματα, όπως είναι ο Σακχαρώδης διαβήτης ή οι διαταραχές του θυροειδούς, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Η παθοφυσιολογία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη. Οι αρχικές υποθέσεις υποστήριζαν ότι η εναπόθεση ασβεστίου είναι μια διαδικασία, η οποία ήταν σε πλήρη εξάρτηση με την ηλικιακή εκφύλιση του τένοντα. Η υπόθεση όμως αυτή δεν φαίνεται να ισχύει μιας και:
• Η ηλικία στην οποία εμφανίζεται η πάθηση είναι προγενέστερη της ηλικίας εκφύλισης του τένοντα
• Σπάνια σχετίζεται με ρήξεις των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου
• Η χημική σύσταση των ασβεστωμάτων της ασβεστοποιού τενοντίτιδας διαφέρει από την επασβέστωση που συναντάμε σε εκφυλισμένους τένοντες
• Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εμφανίζεται σε υγιή τένοντα σε αντίθεση με τις δυστροφικές επασβεστώσεις της εκφύλισης που εμφανίζονται σε νεκρωμένους ιστούς
Η Διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας γίνεται με τη κλινική εξέταση του ασθενούς από τον Ορθοπεδικό γιατρό και με την βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, όπως ακτινογραφία, υπέρηχος.
Φυσικοθεραπεία στην Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα
Η θεραπεία της νόσου είναι κατά βάση συντηρητική. Η φυσικοθεραπεία έχει ως σκοπό την μείωση της φλεγμονής και του πόνου καθώς επίσης και την διατήρηση του εύρους κίνησης του ώμου. Αυτό επιτυγχάνεται διαμέσου της Ηλεκτροθεραπείας, του ΥΠΕΡΗΧΟΥ, της Κρυοθεραπείας, της Θεραπείας Tecar όπου προσφέρεται σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επίσης, η βελτίωση της εμβιομηχανικής του ώμου, με ασκήσεις (λάστιχα) και εφαρμογή Kinesiotaping στην περιοχή θα μειώσει την ένταση του πόνου.
Μία άλλη μέθοδος αντιμετώπισης της ασβεστοποιού τενοντίτιδας του ώμου είναι η χρήση ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΥ (Shockwave ESWT). Είναι μια ανάλογη τεχνική της λιθοτριψίας που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των λίθων από το ουροποιητικό. Ο ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ χρησιμοποιείται για να “σπάσουμε” τις επασβεστώσεις με πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πάθησης.