ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Σύνδρομο Παγωμένου Ώμου

Συμπτώματα – Διάγνωση – Πρόγνωση και Φυσικοθεραπεία στο σύνδρομο παγωμένου ώμου

Ο Παγωμένος Ώμος είναι μια κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται πόνος και δυσκαμψία στην άρθρωση του Ώμου.
Συνήθως συμβαίνει μετά από κάποιο τραυματισμό στην άρθρωση του ώμου όπου λόγω αυτού έχουμε παρατεταμένη ακινητοποίηση της άρθρωσης.
Μπορεί να συμβεί επίσης από οποιαδήποτε εκτεταμένη ακινήσια της περιοχής όπως π.χ. μετά από χειρουργική επέμβαση. Πολλές φορές εμφανίζεται χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ενώ παρατηρείται συχνότερη εμφάνιση σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Όταν, λοιπόν υπάρχει μακροχρόνιος περιορισμός της κίνησης του ώμου, ο αρθρικός θύλακας που περιβάλει την άρθρωση του ώμου, μπορεί να γίνει πολύ σφικτός. Ο ώμος μπορεί να εμφανίσει ουλώδη ιστό ή συμφύσεις.

Συμπτώματα του σύνδρομου παγωμένου ώμου:
Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά. Αρχικά οι ασθενείς βιώνουν μια ενόχληση στον ώμο ή οποία εξελίσσεται σε οξύ πόνο σε συγκεκριμένες κινήσεις ή δραστηριότητες, Μερικές φορές οι ενοχλήσεις εμφανίζονται εκτός από την περιοχή του ώμου και στον βραχίονα και στον αυχένα. Ο πόνος συνοδεύεται από δυσκαμψία στην περιοχή. Ο πόνος αυξάνεται με όλες τις κινήσεις του ώμου.
Δραστηριότητες όπως ανύψωση του χεριού, άρση αντικειμένων, σπρώξιμο ή τράβηγμα, πίεση του ώμου κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνουν τα συμπτώματα.

Διάγνωση Συνδρόμου Παγωμένου Ώμου:
Η λήψη του ιστορικού του ασθενή και η κλινική εξέταση (αξιολόγηση) είναι αρκετές για να οδηγήσουν στη διάγνωση του συνδρόμου παγωμένου ώμου. Χρήσιμη είναι επίσης και μια μαγνητική ή αξονική τομογραφία της περιοχής.

Θεραπεία:

Από τη στιγμή όπου θα εγκατασταθεί το σύνδρομο του παγωμένου ώμου λίγα μπορούν να γίνουν για να επιταχύνουν την ανάρρωσή του. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, γι’ αυτό το λόγο πρέπει κάθε τραυματισμός να αντιμετωπίζεται σωστά, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα θεραπείας που εκπονεί ο φυσικοθεραπευτής αναλόγως της περίπτωσης.

Στόχος της θεραπείας από τη στιγμή που έχει εγκατασταθεί το σύνδρομο του παγωμένου ώμου είναι να διατηρηθεί η κινητικότητα και η δύναμη του ώμου καθώς επίσης και η μείωση του πόνου. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά τον οργανισμό μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς και να μειώσει τη φλεγμονή.

Πρόγνωση του Συνδρόμου Παγωμένου Ώμου:
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παγωμένος ώμος υποχωρεί μετά από μήνες. Σπάνια τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τους δεκαοκτώ μήνες ή περισσότερο. Συνήθως το επώδυνο στάδιο διαρκεί από δύο έως έξι μήνες. Το στάδιο της δυσκαμψίας διαρκεί 4-12 μήνες και το τελευταίο στάδιο της ανάρρωσης 4-18μήνες,

Φυσικοθεραπεία στο σύνδρομο του παγωμένου ώμου:
Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου μέγιστης σημασίας είναι η κινητοποίηση του μέλους. Το πρόγραμμα καταρτίζεται από τον φυσικοθεραπευτή αναλόγως της αξιολόγησης του ασθενούς ή οποία πάντα προηγείται.
Εφαρμόζεται αναλγητικού τύπου θεραπεία όπως ηλεκτροθεραπεία, TECAR, LASER. Τεχνικές μάλαξης, εφαρμογή taping, αρθρική κινητοποίηση (manual therapy), ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών του ώμου.