Οσφυαλγία
Πρόληψη και θεραπεία στην οσφυαλγία
Ο όρος οσφυαλγία χαρακτηρίζει κάθε πόνο στην περιοχή της μέσης, ανεξάρτητα από την αιτιολογία. Η οσφυαλγία αντανακλά μία περιοχή που εκτείνεται από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μέχρι τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις και τους γλουτούς. Υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού θα έχει μια τέτοια δυσάρεστη εμπειρία στη διάρκεια της ζωής του, ενώ σε ένα σημαντικό ποσοστό (58%) των περιπτώσεων οσφυαλγίας η έναρξη συμπτωμάτων δεν σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο λόγο.
Κάποια από τα πιθανά αίτια που οδηγούν σταδιακά σε πόνο στην οσφύ μπορεί να είναι:
• Κακώσεις μυών, οστών και συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης
• Λανθασμένη στάση του σώματος
• Οσφυϊκή λόρδωση και Σκολίωση
• Αστάθεια σπονδύλων
• Στένωση Σπονδυλικών τρημάτων
• Ρευματοειδής Παθήσεις
• Λανθασμένες εργονομικές στάσεις όπως υπερβολικές στροφικές κινήσεις του κορμού, λάθος τρόπος ανύψωσης βάρους
Φαίνεται δε ότι μεγάλο ποσοστό των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας οφείλεται στο επάγγελμα, την παχυσαρκία και στην ψυχολογία.
Θεραπεία της Οσφυαλγίας:
Η θεραπεία της οσφυαλγίας απαιτεί σωστή Ιατρική Διάγνωση με την βοήθεια ειδικών λειτουργικών δοκιμασιών, ακτινολογικών διαγνωστικών μέσων (όπως ακτινογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία) και ειδικής φαρμακευτικής αγωγής (αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα)
Σημαντικές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο στην πλήρη αποκατάσταση των ασθενών με οσφυαλγία.
Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα οργανώνεται μετά από πλήρη αξιολόγηση του ασθενή και είναι μοναδικό για τον καθένα.
Στο οξύ στάδιο ο στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Η μείωση του πόνου επιτυγχάνεται μέσω αναλγητικών ρευμάτων T.E.N.S., ήπιας μάλαξης και εκπαίδευση των ειδικών θέσεων χαλάρωσης ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε την οσφυαλγία. Η μείωση της φλεγμονής επιτυγχάνεται μέσω διαθερμιών, υπερήχου και Διαδυναμικών ρευμάτων όπου αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνουν τις φλεγμονώδης ουσίες από τους εμπλεκόμενους ιστούς.
Στο υποξύ στάδιο ο στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η αναλγησία αλλά και η μείωση της δυσκαμψίας καθώς επίσης και η αύξηση της δύναμης των μυϊκών ομάδων που απαρτίζουν τον κορμό και τα κάτω άκρα. Η δυσκαμψία μειώνεται μέσω της θερμοθεραπείας, ειδικών τεχνικών κινητοποίησης και διατάσεων ενώ η δύναμη αυξάνεται μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης του κορμού και των κάτω άκρων.
Στο χρόνιο στάδιο ο στόχος είναι η πλήρης ενδυνάμωση των μυών με τη χρήση βοηθητικών μέσων όπως λάστιχα αντιστάσεως, βαράκια και η αντοχή των μυϊκών ομάδων μέσω των επαναλήψεων και της ταχύτητας με την οποία εκτελούνται οι ασκήσεις. Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την πλήρη απόκτηση της ιδιοδεκτικότητας μέσω ειδικών ασκήσεων, με τη χρήση πλατφόρμας ισορροπίας και μπαλών.