Περί Φυσικοθεραπείας

Τα πρώτα βήματα στην φυσικοθεραπεία έγιναν περίπου 3.000 χρόνια πριν σε περιοχές όπως η Κίνα, η Ινδία αλλά και στην Ελλάδα. Τότε βέβαια, δεν την αντιμετώπιζαν ως επιστήμη. Χρησιμοποιούσαν ζεστό ή κρύο νερό και μαλάξεις για να καταπραΰνουν τον πόνο.
Αυτός που έφερε την φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα ήταν ο Ιπποκράτης. Ο άνθρωπος που θεμελίωσε την Ιατρική σκέψη, την παρατήρηση του ασθενή και την μεθοδολογία στη θεραπεία. Ο πατέρας της Ιατρικής.
Οι πρώτες ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι ήταν το θέατρο και η μελέτη της φιλοσοφίας. Στην αρχαία Ελλάδα μιλούσαν για μέτρο και εγκράτεια που προλάμβανε πολλές ασθένειες, όπως ισχύει και σήμερα. Πέρα όμως από αυτό, θεωρούνταν ότι πολλά νοσήματα θεραπεύονταν με μαλάξεις και γυμναστική. Τότε τέθηκαν οι βάσεις για την φυσικοθεραπεία.
Κατά την αρχαία παράδοση, η φύση γιάτρευε μόνη της την ασθένεια. Ο γιατρός ήταν συνοδός της ασθένειας και παρατηρητής του δρόμου προς την Ίαση. Τα φάρμακα θεωρούνταν επιβλαβή για την υγεία και κάλυπταν μόνο τα συμπτώματα και όχι την ίδια τη νόσο.
Η φυσικοθεραπεία ατόνησε, όπως και πολλές επιστήμες κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα όπου οι αρρώστιες ήταν “θέλημα θεού” ή αντιμετωπίζονταν με ευχές και προσευχή. Μετά την Αναγέννηση όμως, ξεκίνησε πάλι η χρήση της και σταδιακά δημοσιεύτηκαν ξανά έργα του Ιπποκράτη και άλλων γιατρών.
Στη σύγχρονη εποχή, η φυσικοθεραπεία άκμασε και εδραιώθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο λόγω της αύξησης των αναπηριών και των ακρωτηριασμών συνεπεία του πολέμου.
Σήμερα η φυσικοθεραπεία θεωρείται ίσης αξίας επιστήμη με την Ιατρική. Παγκοσμίως γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου όπου γίνονται διαλέξεις για την σημασία της σε όλο τον κόσμο.
Τα μέσα που χρησιμοποιεί η φυσικοθεραπεία είναι το φως, το νερό, η θερμότητα, ο ηλεκτρισμός, η κίνηση, η μάλαξη και κάποια συμπληρωματικά μηχανικά μέσα. Στην πραγματικότητα η φυσικοθεραπεία είναι η προσπάθεια για αποκατάσταση της υγείας με όσον το δυνατό περισσότερη χρήση των φυσικών μέσων και βασίζεται στις θεραπευτικές δυνάμεις του ίδιου του ανθρώπινου οργανισμού.