Θεραπευτική Μάλαξη

 

Η μάλαξη από την αρχαιότητα αναφέρεται για τις ευεργετικές της ιδιότητες από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη έως και τα ρωμαϊκά χρόνια σε διάφορα συγγράμματα. Μέχρι και σήμερα είναι μια βασική μέθοδος χαλάρωσης και ευεξίας η οποία είναι κατοχυρωμένη θεραπευτική πράξη που ασκείται από επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές.

Ο φυσικοθεραπευτής ως γνώστης της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος και των διαφόρων τεχνικών και χειρισμών μπορεί να εφαρμόσει την κατάλληλη μάλαξη αναλόγως της παθολογίας που αντιμετωπίζει.

Μέσω των έντονων χειρισμών και με την χρήση ειδικού έλαιου και αιθέριων ελαίων το δέρμα αναζωογονείται και προκαλείται βαθιά χαλάρωση.Το μυϊκό σύστημα γίνεται ελαστικό και μέσω χειρισμών λύονται οι μυϊκοί σπασμοί. Η μάλαξη στον ουλώδη ιστό επιτυγχάνει την διάταση και την επαναφορά της ελαστικότητας των τραυματισμένων ιστών, εμποδίζοντας την δημιουργία συμφύσεων.

Επίσης, με ειδικούς θεραπευτικούς χειρισμούς ενισχύουμε την αιματική κυκλοφορία εμποδίζοντας την φλεβική στασιμότητα του αίματος κυρίως στα κάτω άκρα. Με τη μάλαξη ενεργοποιούμε την λεμφική κυκλοφορία και έτσι ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η μάλαξη τονώνει το σώμα, ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους και την σωματική κόπωση προσδίδοντας μέσω της διέγερσης του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης επιδρώντας έτσι κατευναστικά στο άγχος το οποίο είναι κυρίαρχο στην καθημερινότητα μας.