ΘΛΑΣΗ ΓΑΣΤΡΟΚΝΗΜΙΟΥ

Θλάση Γαστροκνημίου

Ο όρος θλάση αναφέρεται στην κάκωση των ιστών του σώματος χωρίς να συνοδεύεται από λύση της συνέχειας του δέρματος. Όταν γίνεται αναφορά στην θλήση μυικών ομάδων συνέπεια καταπόνησης ή υπερχρήσης στην ειδικότητα της ορθοπεδικής, η λέξη προσδίδει την έννοια της ρήξεως, τη λύσης την συνέχειας του μυός και όχι την έννοια της σύνθλιψης.
Ο Γαστροκνήμιος μυς σχηματίζεται από 3 επιμέρους μύες:

• Από τον Δικέφαλο γαστροκνήμιο μύ

• Από τον Υποκνημίδιο μύ

• Από τον Μακρύ Πελματικό μύ, ο οποίος είναι ένας ισχνός και αδύνατος μυς όπου απουσιάζει εκ γενετής στο 5-10% των ανθρώπων.

Η ρήξη του γαστροκνημίου μυός ανήκει στο σύνδρομο υπέρχησης και στις κακώσεις των αθλητών. Επίσης αφορά και μεσήλικες που ασχολούνται με ακατάλληλα για την ηλικία τους αθλήματα, σε ακατάλληλες συνθήκες. Οι ρήξεις των μυϊκών ινών είναι δυνατόν να συμβαίνουν σταδιακά και η εκλυόμενη συμπτωματολογία να είναι ανάλογη του μεγέθους της θλάσης, ενώ το ίνωμα και το αιμάτωμα είναι δυνατό να εγκατασταθούν μετατραυματικά.

Κλινική εικόνα:
Η αίσθηση της θλάσης γαστροκνημίου περιγράφεται σαν ένα οξύ χτύπημα στην γάμπα. Άλλοτε πάλι σαν αίσθηση σφιξίματος και προοδευτικά αυξανόμενου πόνου.
Στο οξύ στάδιο ο πόνος αναπαράγεται κατά την ψηλάφηση και ο ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει ενώ είναι δυνατόν να παρατηρηθεί αιμάτωμα από μικρορήξεις τριχοειδών αγγέων. Η παρουσία οιδήματος πολλές φορές είναι εμφανής. Ο ασθενής διευκολύνεται στη βάδιση με το πέλμα σε πελματιαία κάμψη, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη τακουνιού έσω του υποδήματος.
Κατά το υποξύ στάδιο τα συμπτώματα τείνουν σε αποδρομή ενώ η εκχύμωση λόγω των μικρορήξεων των τριχοειδών αγγείων παραμένει εμφανής.

Θεραπεία:
Στην οξεία φάση και άμεσα μετά τον τραυματισμό η εφαρμογή παγοθεραπείας θα ελατώσσει το αιμάτωμα, το οίδημα και τον πόνο. Η εφαρμογή του πάγου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά γιατί είναι δυνατόν να προκαλέσει αντανακλαστική υπεραιμία με τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η τοποθέτηση του άκρου πόδα σε πελματιαία κάμψη βοηθά διότι ο γαστροκνήμιος μυς δεν διατίνεται οπότε αποφεύγουμε τον πόνο αλλά και την επιδείνωση της ρήξης. Έτσι η τοποθέτηση ενός υποπτερνίου βοηθά σημαντικά.
Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί θεραπευτική επιλογή του θεράποντα ιατρού για την μείωση του οιδήματος και του πόνου.
Η φυσικοθεραπεία αν και σε πρώτο χρόνο μπορεί να αποτελέσει κύρια θεραπευτική παρέμβαση, έχει τον ίδιο στόχο με την φαρμακευτική αγωγή δηλαδή την μείωση του οιδήματος και του πόνου, αλλά και την πρόληψη από το δευτερογενώς επερχόμενο μετατραυματικό ίνωμα.
Η φυσικοθεραπεία με τα μέσα που διαθέτει είναι αναντικατάστατη λόγω του ότι μόνο δια μέσου αυτής, ανακτάται η μυϊκή δύναμη και η ελαστικότητα του γαστροκνημίου μυός γεγονός που οδηγεί σε  αποφυγή τυχόν υποτροπής αλλά και γρήγορης επανόδου στις αθλητικές / καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.
Τα φυσικοθεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται ενδεικτικά είναι:

Tecar therapy με θεαματικά αποτελέσματα μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αποθεραπείας

Taping

Laser

• Κρυοθεραπεία

• Διατάσεις

• Ασκήσεις ενδυνάμωσης