ΡΗΞΗ ΕΣΩ ΚΑΙ ΕΞΩ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Ρήξη Έσω και Έξω Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας συχνός τραυματισμός στην περιοχή του γόνατος. Συμβαίνει σε νεότερες ηλικίες κυρίως σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα όπως βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, αλλά και σε άτομα μέσης ηλικίας όπου συνήθως υπάρχει υπόβαθρο εκφύλισης των δομών αυτών ή λόγω υπερβολικής καταπόνησης. Οι μηνίσκοι έχουν πεταλοειδές σχήμα και βρίσκονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες της κνήμης και του μηριαίου οστού. Είναι σκληρές ελαστικές ανατομικές δομές που αποτελούνται από νερό και ίνες κολλαγόνου. Η χρησιμότητα τους είναι να απορροφούν τις φορτίσεις και τους κραδασμούς στο γόνατο, να ομαλοποιούν την κίνηση και να βοηθούν στην σταθερότητα της άρθρωσης.

Μηχανισμός ρήξης μηνίσκου

Μια οξεία ρήξη του μηνίσκου μπορεί να συμβεί σε νεότερους ανθρώπους κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων όταν επιδρούν στην άρθρωση στροφικά και συμπιεστικά φορτία τα οποία υπερβαίνουν την αντοχή των δομών των μηνίσκων. Ο μηχανισμός ρήξης των μηνίσκων είναι κυρίως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος με ταυτόχρονη στροφή.

Κλινική Εικόνα

Κατά τη στιγμή του τραυματισμού μπορεί να αισθανθείτε ή να ακούσετε θόρυβο σαν να έσπασε κάτι. Καποιες φορές ο ασθενής είναι δυνατόν να συνεχίσει την δραστηριότητα του, αλλά το γόνατο προοδευτικά θα πρηστεί και θα δημιουργηθεί δυσκαμψία.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

• Πόνος ήπιας ή έντονης εντάσεως στην έσω η έξω πλευρά του γόνατος αναλόγως του τραυματισμού.
• Οίδημα και δυσκαμψία του γόνατος.
• Μπλοκάρισμα της άρθρωσης κατά την κίνηση της κάμψης του γόνατος κυρίως σε περίπτωση που έχει αποσπαστεί τεμάχιο από τον μηνίσκο.
• Αστάθεια του γόνατος.
Η διάγνωση γίνεται από ορθοπαιδικό ιατρό με την λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση. Η έκταση της βλάβης επιβεβαιώνεται από την Μαγνητική τομογραφία και έτσι καθορίζεται το θεραπευτικό πλάνο.

Αποκατάσταση

Η θεραπεία της ρήξης του μηνίσκου εξαρτάται από την έκταση της βλάβης. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική, αλλά ο ρόλος της φυσικοθεραπείας και στις δύο περιπτώσεις είναι καθοριστικός για την επάνοδο στην πλήρη λειτουργικότητα του γόνατος και την ανάκτηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενή. Η φυσικοθεραπεία με τις ειδικές τεχνικές αποκατάστασης σε συνδυασμό με την εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων που διαθέτει αποκαθιστά τους τραυματισμούς αυτούς με φυσικό και ανώδυνο τρόπο, μειώνοντας τον πόνο, το οίδημα και αποκαθιστώντας την μυϊκή ισχύ της περιοχής, επαναφέροντας το εύρος κίνησης και την λειτουργικότητα του γόνατος.
Η  φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση σε ρήξη μηνίσκου ενδεικτικά περιλαμβάνει:

  • Αξιολόγηση της περιοχής
  • Tecar
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Υπέρηχο
  • Μαγνητικά πεδία
  • Μάλαξη

Τεχνικές αύξησης εύρους κίνησης

Ασκησιολόγιο για αύξηση της μυϊκής δύναμης, βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας και επανεκπαίδευση της λειτουργικότητας της περιοχής.