Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Ένα από τα κύρια νεύρα που κατευθύνονται στο χέρι, το μέσο νεύρο, στο ύψος του καρπού διέρχεται μέσα από ένα είδος σωλήνα, μαζί με τους εννέα τένοντες που επιτρέπουν την κάμψη των δακτύλων.
Αυτός ο σωλήνας, το κανάλι του καρπού, είναι ανελαστικός και αποτελείται από τρία οστικά τοιχώματα σκεπασμένα από μια “οροφή” ινώδους σύστασης. Κατά συνέπεια, εάν στο εσωτερικό του παρατηρηθεί αύξηση της πίεσης το νεύρο υποφέρει.
Αυτό είναι το φαινόμενο που προκαλεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Πρόκειται για μια συνήθη πάθηση, αναμφισβήτητα το πιο συχνό από τα λεγόμενα σύνδρομα παγίδευσης περιφερειακών νεύρων, που εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ξεκινούν σταδιακά με ένα ενοχλητικό μούδιασμα του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου δακτύλου, που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μετά από μια κουραστική χειρωνακτική δραστηριότητα. Ο λόγος που εμφανίζεται τη νύχτα είναι απλός, όσο είναι κανείς ξαπλωμένος παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδήματος, το οποίο αν και συνίσταται στη διόγκωση λίγων μόλις χιλιοστών, είναι δυνατόν να προκαλέσει συμπίεση του νεύρου, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου.
Τα συμπτώματα της πάθησης στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, περιλαμβάνουν μούδιασμα και την αίσθηση ότι το χέρι έχει “αποκοιμηθεί”. Μπορεί να εκδηλωθούν όταν κανείς κρατά το τηλέφωνο ή οδηγεί. Πρόκειται για πόνο που από τον καρπό αντανακλά στην παλάμη από την πλευρά του αντίχειρα και των τριών πρώτων δακτύλων και ενδέχεται να ανεβαίνει και κατά μήκος του βραχίονα.
Εάν η πάθηση προχωρήσει είναι δυνατόν να εμφανιστεί μυϊκή αδυναμία με την τάση να πέφτουν τα αντικείμενα από το χέρι και απώλεια της αισθητικότητας των δακτύλων.

Φυσικοθεραπευτική Αγωγή:
Στις ελαφριές και μέτριες περιπτώσεις η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Ενδείκνυται η χρήση Υπέρηχου, Laser και Ιοντοφόρεσης.