ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ

Θεραπευτική Μάλαξη

 

Η μαλαξη από την αρχαιότητα αναφέρεται για τις ευεργετικές της ιδιότητες από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη έως και τα ρωμαϊκά χρόνια σε διάφορα συγγράματα.Μεχρι και σήμερα είναι μια βασική μέθοδος χαλάρωσης και ευεξίας η οποία είναι κατοχυρωμένη θεραπευτική πράξη που ασκείται από επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές.

Ο φυσικοθεραπευτής ως γνώστης της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος και των διαφόρων τεχνικών και χειρισμών μπορεί να εφαρμόσει την κατάλληλη μαλαξη αναλόγως της παθολογίας που αντιμετωπίζει.

Μέσω των έντονων χειρισμών και με την χρήση λαδιού και αιθέριων ελαίων το δέρμα αναζωογονείται και προκαλείται βαθιά χαλάρωση.Το μυϊκό σύστημα γίνεται ελαστικό και μέσω χειρισμών λύονται οι μυϊκοί σπασμοί.Η μαλαξη στον ουλωδη ιστό επιτυγχάνει την διάταση και την επαναφορά της ελαστικότητας των τραυματισμένων ιστών, εμποδίζοντας την δημιουργία συμφυσεων.

Επίσης,με ειδικούς θεραπευτικούς χειρισμούς ενισχύουμε την αιματική κυκλοφορία εμποδίζοντας την φλεβική στασιμότητα του αίματος κυρίως στα κάτω άκρα. Με την μαλαξη ενεργοποιούμε την λεμφική κυκλοφορία και έτσι ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η μαλαξη τονώνει το σώμα, ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους και την σωματική κόπωση προσδίδοντας μέσω της διέγερσης του παρασυμπαθιτικου νευρικού συστήματος μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης επιδρώντας έτσι κατευναστικα στο άγχος το οποίο είναι κυριαρχο στην καθημερινότητα μας.